måndag 31 januari 2011

Första och sista

gången med Västtrafik.

Jag hade lovat mina barn att vi skulle åka buss in till stan, gå på familjegympa och sedan fika innan vi åkte hem igen. Barnen längtade en hel vecka tills det blev dags i söndags. Tanken var att vi skulle göra detta varje söndag.


Väl på busshållplatsen väntade vi och väntade vi. Ingen buss kom. Insåg snabbt att vi inte kommer hinna. Ringer kundservice och de vet inte vad som hänt med bussen. Vi kan ju ta en taxi om vi blir mer än 20 minuter sena. Ja, fast jag har 3 barn med mig. Som behöver 2 bakåtvända bilbarnstolar och en framåtvänd. Lite problematiskt.

Istället fick jag förklara för 3 gråtande barn att bussen inte kommer och att vi istället får gå hem. Vi kan inte gå på familjegympan som vi hade planerat och den utlovade bussturen lika så. Desstutom var det kallt , eftersom vi stått stilla i 30 minuter och väntat på bussen så var de frusna och vägen hem var lång.

Mycket trist start på söndagen. Nästa gång tar vi bilen.

Finland

Jag var i Finland med jobbet förra veckan. 2 nätter i fint hotelrum. Det var inte speciellt skönt att vara hemmifrån faktiskt. Jag sov dåligt och det var rätt tråkigt. Stressigt för det var ju inte fritid direkt.

Jag snodde iaf åt mig en timme åt shopping. De hade mycket samma affärer som hemma och då lättare att jämföra priset. Tack vare euron var det mesta lite billigare än hemma. Polarn var dock samma :-( Så där blev det inga fynd.

Helsingfors verkar vara en fin stad. Skulle nog kunna tänka mig att komma tillbaka och verkligen sightseea när det är vår/sommar. Nu var det lite för kallt. Kanske bar -7 men isande kallt.

Det jag gillar mest med hotell är att det oftast är ett snyggt och rent badrum. Rena sängkläder. Hotellfrukosten. En fördel när man bor själv på hotell är att man kan sprida ut sina saker och ingen behöver bry sig.

Allt detta kan man ju såklart få hemma. Förutom sprida ut sakerna då förstås...

På fredagen kom jag hem igen. Till mina små söta hjärtegryn!

måndag 24 januari 2011

Gonatt mina skatter

Idag lagade jag potatismos och falukorv, serverad med brockoli. Pojkarna ääälskar potatismos. Det var en mycket trevlig middag. Jag och barnen. Jag ställde fram allt på bordet och tände ljus. Alla fick ta själva. De åt lugnt och utan stoj och stim. Mycket trevligt.

Innan maten var klar var det dessto mindre trevligt. Vilket gnäll och stök. Puh. Men det är nästan bortglömt  nu när de var så duktiga vid maten.

Sedan gick de och lade sig. Alla tre sover sött i sina sängar. Utan gnäll. De var rätt trötta.

Från två håll:
Mamma, kjaaam!
Mamma, puss!
En på läpparna!
En på munnen!
Jag älskar dig mamma!

Gonatt mina skatter!

lördag 22 januari 2011

Check: vårkläder

Nu har barnen klart med vårkläder. Utomhuskläder då. Mormorn fyndade på Polarn i Stenungsund. Jacka, byxor och fleece till Edde. Jacka och byxor till Alma. Byxor till Anton. Anton skall ärva en röd fixjacka + en fleece. Så alles klar. Det saknas dock en fleece och fodrade stövlar till Alma.

Undrar om de behöver galonbyxor också. Behövs det verkligen galonbyxor om man har vattentäta överdragsbyxor?

Jag köpte lite på H&M också. Monster tshirtarna blev en hit. Sedan glömde jag vem som valde vad på en annan t-shirt så då chansade jag på Katten Gustav. Men då ville båda ha den. Fast Edvin övertalades att ta sin Musse Pigg till sist. Däremot den "snyggaste" t-shirten (enligt mamman) ratades hårt av Edvin. "Lämna tillbaka, mamma!". Hmm...

Alma fick en Hello Kitty klänning. Och linne med jordgubbar på med matchade trosor. Samt Hello Kitty trosor. Oh heaven!
Ibland behöver man inte göra mycket för att de skall bli lyckliga.

Nu väntar vi bara på våren. Vart är du?

onsdag 19 januari 2011

Simskola

Idag fick Alma börja simskolan. Jag tvekade in i det sista eftersom det är på onsdagar kl 12. Igår morse frågade Alma mig det första hon gjorde när jag väckte henne "Vilken dag börjar min simskola?" Då var vi ju tvungna att gå. Och det var bra. Jag tror det är bra för Alma. Vi måste ta oss mer till badhus. Med alla barnen. Vilken skillnad det var på Alma och på andra barn som hade betydligt större vattenvana...

Sedan hade vi lite mysigt bara jag och Alma innan vi hämtade pojkarna på dagis. Anton hade precis fått en timeout och var i upplösningstillstånd. Han hade sprungit runt och busat, därav timeouten som bestod av att han skulle sitta på en stol vid bordet för att varva  ner sig. Mmm. Den lilla söta pojken. Han är väldigt aktiv...

Hemma lekte vi med bilar och såg på Chuggintons. Barnen såg på dem och jag vilade mina ögon. Med ett barn på varje sida och en på mig.

Jag lagde lasagne på beställning. Alla åt upp. Härligt! Sedan var det läggdags och då städade Anton och Edvin sitt rum innan de lade sig. Intressant. Och Edvin borstade alla sina tänder minst två gånger utan protest. Fantastiskt! Nu sover de alla sött förhoppningsvis ända tills imorgon bitti.

tisdag 18 januari 2011

Lots and lots

Jag tycker alltid det är härligt att höra de första regndropparna efter vinterns snö. Jag längtar så efter våren. Jag är redo precis närsomhelst. Det var härligt att köra på "ren"asfalt och infarten vid grillen var utan isbana. Det varade iaf en dag och man fick upp hoppet igen. Om våren som kämpar och kämpar för att få komma fram och trycka tíllbaka vintern.

Edvin har verkligen kommit in i en trotsig utvecklingsfas. Mamma skall göra allt. Annars skriker han tills han är helt upprörd och sprattlar med ben och armar. Sur som attans blir han och får man inte honom på rätt spår så går det inte att få med honom någonstans alls. Min nya taktik är: "skrik då så pratar vi när du är klar"

Vi övade avklädning när vi kom hem från dagis. Jodå, alla 3 kunde ta av sig ytterkläder OCH hänga upp dem på krokar. Ställa skorna på en fin rad. Jajjemen. Vid middagen övade vi med bestick. De fick ta blodpudding själva och sylt. Det var lugnt och sansat. Iaf tills de bara vill ta mer och mer sylt.

Anton ropade på Alma "Alma, maten är klar, nu får du komma!" Han är så duktig och pratar i långa meningar och säger varje ord rätt.

Vid läggdags sa vi gonatt och jag lyssnade sedan:
Edvin: Anton, Anton, Anton (han ropar på Anton som inte svarar) förrän efter en lång stund: "Buhhhhhh!"
Vi har många monster och spöken här. Efter napparna vill de ha bilar i sängarna istället. Och Anton har en extrakudde som tomten sover på...,

Anton har inte kommit in till oss på två nätter nu. Hoppas han börjat sova bättre. Kanske är den uteblivna nappisen som gör att han sover djupare på natten.

Over and out från mig.

torsdag 13 januari 2011

Sötnos

Mamma, jag älkar dig! Och en stor puss. Det tröttnar man aldrig på att höra :-)

Idag var barnen trötta. Pojkarna har slutat sova på dagis och det går bra. Nu går det att lägga dem i tid. De pussades och somnade fort. Sötnosar. Inget tjafs om böcker och bilar.

Anton hade en extra kudde i sin säng. Där skulle tomtenissen sova. Han är liten så han får plats där. Tomten är inte bortglömd eller överspelad i den här familjen inte.

Imorgon är det äntligen fredag! Skönt med helg igen. Tror nog att jag skall lägga mig redan nu. Jag kom hem kl 2 inatt för jag jobbade sent... När jag kom hem låg Anton på min kudde. Och då kunde jag inte sova. Han fick flytta på sig.

Anton kommer ofta (läs alltid) på natten. Om jag vaknar när han kommer, tror jag alltid att det är Alma i två sekunder innan jag märker att det inte är det.

tisdag 11 januari 2011

Ingen dagisslummer

Igår var Anton vaken till strax innan 22. Edvin kanske gav upp vid 21. Då bestämde vi att de nog inte behöver sova på dagis längre. Alma slutade sova på dagis redan vid 2,5 fast hon gick ju bara 15-timmar då.  Idag fick de istället var med på uppevilan och en fröken hade läst en bok. De hade inte varit gnälliga.

När vi kom hem satt de som 3 ljus vid bolibompa, från 17.30 - 18.30. Detta är ganska ovanligt, de brukar tröttna efter ett program, men det kanske bara var roliga program idag. Sedan åt vi lite. Nu ligger de i sängen och vi hoppas att de stannar där.

På bolibompa var det en sång med hästar som gick typ "jag vill ha en egen häst, som är bara min, och den skall vara min bästa vän...". Häromdagen sa Alma att hon ville ha en egen häst. Den kunde bo på gräsmattan. Mmm, säkert sa jag. Kanske kan du få en kanin när du blir en sådär 10 år...

Alma hade tydligen kommit in på simskola. På onsdagar kl 12. Är det bara jag som tycker det är konstigt att ha simskola för 4 - 5åringar mellan 10 -15 på vardagar? Undrar just vilka barn som går på dessa. Jag har betänketid tills imorgon. Mormorn och morfarn kan hjälpa till ibland, undra om det räcker?

söndag 9 januari 2011

Slappardag

Idag har vi bara slappat. Eller nej det har vi inte eftersom vi har städat, kastat ut granen, upp med julkartonger på vinden, tvättat och annat skojigt hushållsarbete.

Pappan har bakat bröd i den nya maskinen. Barnen såg på Hitta Nemo. De orkade nästan hela filmen. I ett parti mitt i sprang de runt och letade efter Nemo. Annars bygger de kojor och leker hund. Ibland spöken och monster också.

Pojkarna pratar fint nu. Anton är ju jättetydlig i sina uttryck och tänker efter och kommenterar. Edvin använder inte lika många ord men han får sagt det han vill. Och man förstår förr eller senare. Intressant är att Alma verkar förstå honom bättre eller iaf snabbare.

Det har varit kul att ha lite ledighet med barnen även om man är trött för att de är så intensiva. Och visst bråkar de mycket men ibland kommer de där små tillfällena som gör att allt blir värt det och man bara längtar tills nästa gång vi skall vara långlediga.

Återvinning

När tömmer de egentligen återvinningsbingarna som finns i närheten? Igår åkte vi runt till 5 stycken här i Torslanda utan att kunna fylla på med vårt skräp. Så irriterande! Eftersom vi skulle till Frölunda tog vi med oss skräpet dit och hittade en nästan tom binge. Är det vettigt att ta med sitt skärp från Torslanda till Förlunda? Inte direkt om man tänker ur miljösynvinkeln.

Summan av detta är iaf:
1. Ta reda på när de tömmer bingarna som är närmast. Lämna sedan skräpet senast dagen efter.
2. De borde utöka med en plastbinge på varje ställe. Plast och pappersförpackningar är ju det enda som man vill slänga där det alltid är fullt.
3. De borde tömma varje fredag, för det är på helgen de flesta åker dit med sitt skräp.

Och det är inte bara nu i helgtider det är såhär. Utan på vårt återvinningsställe är det OFTA fullt på plasten och pappersförpackningarna.

Nu har vi iaf blivit av med vårt skräp och är nöjda, tills nästa gång iaf...

Ullared

Hela familjen drog till Ullared för lite shopping. Perfekt efter jul = inte så mycket folk. Barnen skötte sig fintfint. Anton och Edvin satt i varsin kundvagn. Alma hoppade brevid eller satt i även hon i vagnen. Barnen var helt lyriska vid leksakerna. De fick välja en leksak var men de hade svårt att välja så det fick bli varsin film istället. Jag köpte träningskläder, urbilligt!
En kolsyremaskin och en bakmaskin. Lite spel och sånt.

Barnen fick välja lite kläder. Anton skulle absolut ha en vit tröja med Blixten på. Jag tyckte han kunde välja gul men nej det gick inte. Edvin valde en med buzz lightsomething på. Alma fick såklart dubbelt upp, två kjolar, två tights, en klänning och en t-shirt. (Det var någon som undrade hur det är att ha en tjej. En del av svaret är: mycket roligare kläder och mycket mera kläder att välja mellan!!)

De har ett lekland på Ullared också med barnpassning. Undra om man kan lämna in barnen där nästa gång. Så får de lite kul även om de tyckte om upplevelsen och att titta på alla saker som fann där.

Lyckligast var ändå mamman!

tisdag 4 januari 2011

Ledig dag

hade jag och barnen idag. Det var skönt och gick fint. Vi började med potträning. Utan blöja med kalsonger. När E kissat ner sig 3 gånger innan frukost hade vi tränat klart för idag. Han verkar vara typen som kissar lite hela tiden? Vid en gång var det när han blev arg... A däremot klarade sig bättre, men så tappade vid taget när barnen började busa och då hände det såklart. Men nu har jag tvättat så vi kanske försöker imorrn igen.

Vi har tittat på Rumpenissarna igen. Det verkar vara en favvo. Alma går runt och säger "Vaffö dådå", " Nu blev det kvällen", "har hon sönder taket", "vafför gör hon på detta viset".

De är fantastiskt vad de tar in från saker och ting. Tex Emil-filmen. Alma hade satt en filt som en sjal över huvudet. Anton: Du är kommendoran Alma! Ni vet "chefen" för fattigjonshuset i Emil... Strange. Nu har de börjat få olika favoriter. Alma vill bara se rumpenissarna. Edvin vill bara se Postis Per. Anton vacklar nog lite men Kakparaden är bäst.

Annars har vi samlat ihop tomtesaker och diverse julpynt. Jag har tvättat gardiner och dukar. Rensat en låda som var överbelamrad.

 Jag gillar verkligen min "nya" tvättstuga. Väntar tills överskåp kommer också. Och en klädhängare. Och extrarummet är så fint nu när vi har röjt ut allt skräp som belamrade det innan nyår, då vi hade övernattande gäster.

Jag är ledig imorrn med. Undra vad vi skall hitta på då?

måndag 3 januari 2011

Familjen Annorlunda

Nu börjar det igen! Jag tycker det är fascinerande att se familjer med 7 - 10 barn och de verkar aldrig få nog heller. Kan inte ens tänka mig hur deras vardag ser ut, jag har fullt upp med mina 3. Skall bli kul och intressant att slötitta lite på denna serie framöver. Så kan man klaga lite och känna sig som bästa mamman!

Jag jobbade idag. God, va jobbigt att ta sig upp imorse. Barnen ville heller inte vakna. När Alma väl kom upp kunde hon knappt gå sa hon. Jag bestämde iaf att ta två dagar till ledigt. Hoppas barnen och jag inte går varandra på nerverna.

Jag längtar till våren. Det gör lite ont i mitt hjärta att det snöar för fullt ute. När skall vintern ta slut? Jag vill inte vänta till mars! Vi måste flytta till Spanien under vinterhalvåret. Eller Thailand. Eller nåt annat soligt land....

söndag 2 januari 2011

Freeport

Idag har vi varit på Freeport. Det var längesedan vi var där nu. Det brukar vara mycket varierande med vad man hittar. Det hade öppnat flera nya affärer :-) Noa Noa bland annat. Oj vilka fina färger och fina barnkläder. Jag fyndade en jeanskjol på Mexx för 149 kr.

Alma var tvungen att gå på toa. Jag rös bara vid tanken. Har en liten fobi mot offentliga toaletter. Fast jag blev positivt överraskad! Toaletterna var helt ok.

Nackdelen med Freeport är att det är utomhus. För er som inte vet: Det är liksom en cirkel med en gågata i mitten och affärer på båda sidor. De borde ha byggt in det till ett köpcentrum, det hade de nog tjänat på. För man vill ju inte gå dit vintertid eller när det regnar direkt...

Hela äventyret tog hela dagen. Väl hemma kämpade vi för att inte somna i soffan. Barnen såg på Ronja och rumpenissarna. De gillade de skarpt och verkade inte ta notis om den hemska vildvittran som kom farandes.

Nu sover de. Imorgon är det dagis igen.

lördag 1 januari 2011

Gosiga ungar 2010










1:a dagen

Gårdagen var mycket bra faktiskt. Vi var 5 vuxna och 6 barn (3 4åringar, 3 2åringar). De kämpade på och var vakna till kl 2 på natten. De lekte fint också. Planeringen var att när de vuxna åt förrätt åt barnen tacos. Sedan lek. När de vuxna åt huvudrätt åt barnen efterrätt. Sedan var vi safe. När de vuxna åt efterrätt såg barnen på film.

Idag har vi varit ute och åkt pulka i isbackar. Livsfarligt. Måste införskaffa hjälmar.

Det har även gnällts en hel del på eftermiddagen och alla tre slocknade vid 16. Pojkarna har nog somnat nu efter att ha busat i flera timmar efter läggdags. Hoppas verkligen inte detta blir en vana.

Mitt nyårsmål är att träna minst en gång per månad. Jag vet, en gång är inte mycket men det är mer än ingen gång. Dessutom är det ett löfte som jag borde kunna hålla + att allt utöver detta bara blir bonus. Jag har köpt ett årskort på Friskis och Svettis så nu finns inga ursäkter. Dessutom ligger det brevid mitt jobb. Och det är även öppet på helger. Ja, ni hör: Inga ursäkter finns.