söndag 27 februari 2011

Eskalering

Jag tror sjukan eskalerar. Anton hostar och Edvin är snorig. Anton har inte varit sig själv idag, kanske ont i halsen då han knappt ätit nåt alls. Alma är blek.

Nu får faktiskt vintern vara slut! Vi behöver sol, sol, och värme! Vi behöver komma ut utan att förfrysa kroppsdelar. Båda pojkarna har jättetorr hud och deras kinder är alltid frasiga. Vi orkar inte mera med vinter och kyla!

Annars tog jag barnen till Friskisgympan idag. Alma är jätteduktig och gör alla rörelser. Är framme hos ledaren och sköter sig själv. Edvin var en god försökare. Han verkade uppskatta det och försökte härma och göra likadant. Anton var mest tonårssur och avig. Sprang mest runt runt runt. Men då och då försökte även han. De var bra trötta på slutet och orkade inte hela vägen. Hoppas det blir fler gånger!

Alma var sedan på kalas hos en grannkompis. Vi andra åt lasagne och pojkarna såg på film. Utmattade av förmiddagens övningar. Sedan lekte de en stund på övervåningen. Det roligaste verkade vara hopp-från-stol. Undra om det bara är mina barn som måste låta väldigt mycket när de leker? Bankar, hoppar och skriker?

De var iaf mycket trötta när kvällen kom och fick gå och lägga sig raskt.

En härlig sak är ljuset. På morgonen när klockan är 7, då är det ljust ute. Och när kvällen kommer så kommer den inte riktigt lika snabbt. Så man kan väl säga att det är på gång. Våren, värmen, solen. Men inte riktigt riktigt än...

fredag 25 februari 2011

Rapport från sjukstugan

Mamman är helt klart den som är sjukast. Har jätte ont i halsen fast inte där jag brukar få ont. Sedan gör det ont runt hela halsen och bak i nacken. Inbillar mig också att jag har ont i öronen. Det gör dock inte jätteont när jag sväljer utan typ ovanpå. Skumt. Säkert en galen dagisbakterie.

Alma köpte en Barbiefilm om Tummelisa. Alla satt som förstenade. Fint, rosa och blommigt. Vi köpte även en Bamse och Trasan och Banarne. Undra om barnprogram från förr går hem hos de här tecknadefilm-älskande barnen.

Edvin får många utbrott. Speciellt när programmen på tv tar slut, när texten börjar rulla. Då skriker han rätt ut och blir ledsen. Förrut åkte glassbilen förbi och han missade den. Då blev han ledsen för det. Sedan ville han inte ha korv i sin korv med bröd. Då grät han för det. Mycket och ofta, hela tiden. Fast stundvis är han rätt gullig också. Pussas och kramas. Och han är hjälpsam och vet var allt har sin plats.

Anton sjunger mycket. Krokodilen i Bilen. Med rörelser. Sedan var det En elefant som balanserade. På en liten liten liten spindeltråd. Han upprepar väldig ofta första ordet i en mening tex: Var var var var var är Edvin? Eller Jag jag jag jag jag vill leka med bilen. Skall man bli orolig? Eller är det för att han är så snabb och måste tänka klart innan hela meningen kommer ut?

Alma har sett lite grå ut idag. Fast feberfri. Och hon har inte klagat på nåt. Och inte sovit. Men hon har inte heller varit sig själv.

Vi hoppas på bättring imorrn helt enkelt.

torsdag 24 februari 2011

Sjuka igen

Så var det Almas tur att bli sjuk. Feber och halsont. Mamman har också halsont. Riktigt strävt ont. Inte som det brukar bli utan mer svullet. Letar efter min vetekudda men den verkar ha ramlat bort nånstans. Hade annars varit skönt med lite värme runt nacken...

Så det var ju trist. Så nu tänkte jag förgylla er tillvaro med lite vardagliga citat från mina barn:

Alma kl 3 på natten. (Vi ligger i hennes säng, hon verkar klarvaken...)
- Mamma, jag vill ha vatten till frukost.
- Ok, det kan du få.
- Mamma, jag gillar inte de nya flingorna på dagis. Jag gillar bara de gamla. Och cornflakes. Och dina flingor. De nya är så hårda.
- Mmm, ta inte dem då.
- Jag skall inte ta dem mera, jag skall ta de gamla.

Anton på väg från dagis. Vi pratar om Theo och stora pojkar som snart skall fylla 3 år.
Mamman: Nu har vi inga bebisar i familjen längre. För ni fyller ju 3 år! Eller hur pojkar?
Anton: Men mamma! Jag är ju en bebispojke!

Hemma pratar jag med dem om när de var små pissenissebebisar och kom ut från mammas mage. Sedan pratar barnen om detta:
Anton: Jag låg i pappas mage.
Alma: Nää, för bebisar kan inte ligga i pojkars magar.
Anton: Joho! Jag låg i pappas mage!
Alma: Näää!
Sedan avslutas det med att Anton slår Alma i ansiktet och får gå upp på sitt rum.

Tjipp! Imorrn blir det vab för min del...

lördag 19 februari 2011

Härliga helg!

Underbart vinterväder (fast hade gärna velat säga vårväder) men jag håller mig till vintern.  Solen lyser in genom fönstrena och ljuset flödar. Och man ser precis allt. Smutsiga fönster. Damm i alla hörn. Märken i golvet. Härligt uppväckande.

Anton och Edvins dagiskompis E var här idag. Det var roligt. Fast Edvin ville ha alla sina leksaker för sig själv. Ingen bra kompis där inte. Skall bli kul nu när pojkarna är lite större och kan leka mera med andra barn på gatan.

Sen skall vi se på mellot. Alma skall vara med. Hon brukar inte vara med för hon går ju och lägger sig vid 19.30 - 20.00. Och ja, jag är en hemsk mamma som håller på tider även på helger. Men nu har hon frågat många gånger så ikväll skall hon få vara med.

Känner mig trött men nöjd över att vi tagit det relativt lugnt idag. Inte hoppat fram och tillbaka som en jojjoboll eller nåt.

Dags att återgå till familjen.

onsdag 16 februari 2011

Skador

Anton kom hem med en ny skada vid ögat. Längre in mot ögat denna gången med en rispa på ögonlocket. Fröken visste inte vad han gjort. Märkligt. Den såg rätt ond ut.

Alma har gjort något på händerna. Kan vara eksem, eller typ klämskada, eller förfrusen hud? Själv har hon redan gett 3 förslag på vad det kan bero på. Hemska historier om pojkar som brottas, slåss och kläms.

Anton och Edvin hade bråkat mycket med varandra idag på dagis. Jaha, undra vad de gör åt det? Kanske skall separera dem lite mera?

En hög med teckningar kom också hem.

Ingen har väl missat snön. Så deprimerande...

måndag 14 februari 2011

Fortsättning

Jag tror faktiskt alla barnen åt upp sin lunch. Fiskpinnar och pastahjul. Turkisk yoghurt och ketchup. Tomat och Gurka. De fick sugrör till vattnet.

Vi städade upp alla leksakerna på ovanvåningen. Och dammsög barnens rum och allrummet. Vi lyssnade på Savage Garden, då jag råkade hitta den i cdhyllan (den har varit borta länge, jag har ju mina cd-skivor i bokstavsordning så då blir det svårt när en kommer bort...) och ABBA. Mest honey, honey för den är Almas favorit. Och Edvins.

Sedan dammade jag trappan på väg ner till min tvätt. Perfekt.

Bakade en Alla-hjärtans-dag kladdkaka till Pappan. Och sen gav vi oss in på: KOKOSBOLLAR. Jag gjorde smeten och sedan fick alla hjälpa till att rulla. Ja, Alma lyckades ganska bra. Edvin gjorde mest korvar. Anton åt och slickade på sin deg. Bläk. Han fick tvätta händerna 3 gånger då han hela tiden slickade på fingrarna. Sedan åt han bara degen.
Kokosbollssmeten hamnade i hela köket. Det var nog första och sista gången med denna aktivitet, tills de blir 7 år iaf...

Dammsög köket. Diskade och städade upp. Lagade middag. Barnen sprang fram och tillbaka och tjoade och tjimmade i en kvart. Sedan helt tyst. Hallå? Pinos dagbok på tv. Tydligen en favorit?

Alla barnen åt upp sin middag och sen sängdags. Härligt!

Jag hann även ringa ett tråk-samtal i ett försök att lokalisera ett pensionssparande. Anmäla vab till FK. Kolla mina jobbmail vid 5 olika tillfällen.

Känner mig inte helt onyttig idag faktiskt. Nu kanske jag skall ta tag i tvättberget också så har jag nog fyllt min hushållskvot för den här veckan...

Vab nummer 2

Anton fick stanna hemma idag efter helgens sjukdom. Han fick magsjuka på lördagkväll och kräktes flera gånger. Nu har dock inte kräkts på länge och äter som man skall igen.

Vi gick upp i ottan och åt frukost vid 7.30. Sedan har vi badat och tvättat håret. Klippt massa naglar. Smörjt in torr hud. Vi har lekt med bilar i olika storlekar. Och byggt koja. Nu ser vi lite på film för lekarna ballade ur när favoriten blev en sådan där magnetrittavla. "Vi delar på saker i den här familjen och TURAS om"! Verkade inte som budskapet gick hem. Min, min, min får man bara till svar.

Mamman har dammat lite på övervåningen och kanske tänker sig lite dammsugning på eftermiddagen. Men då måste ju alla leksaker plockas upp först.

Igår plockade jag i min garderob så nu kan man komma in där igen. En påse till återvinning och en påse att slänga. Sortering av kläder i storlek 86, 92 i pojkfärger och 98, 104 och 110 i flickfärger.

Skall nog våga mig på att skicka iväg en del av mina egna kläder också. De har ju legat i min garderob sedan i somras och inte blivit använda. Kanske är dags då?

Nu är det snart lunchdags.

fredag 11 februari 2011

Koll?

När jag hämtar pojkarna säger fröken: Jag tror inte Edvin mår bra. Han har gnällt och varit ledsen hela eftermiddagen.
Jaha, tänker jag. Tittar på pojken som trotsar allt jag gör och säger. Han skall inte följa med hem utan lägger sig som en klump runt mitt ben. Sedan skall han inte ta på sig kläderna och jag får absolut inte hjälpa honom. Fast till slut har han tagit på sig både skor, jacka och mössa helt själv.

Väl hemma ser jag den andra pojken. Svarta ringar under ögonen, snorig näsa och hostig. Det är ju han som inte mår bra! 5 min efter ingång sover han i soffan. Min fina prins.

Vi äter blodpudding till middag. Sedan gör vi fredagspopcorn och myser i soffan. Äntligen kommer Aaaamiga som de har väntat på hela veckan. Säkert endast för just A-a-a-amigo skull. Den kan alla.

Edvin gillar inte popcorn.

Efter Amigo blir det sängen för barnen. Snart sover de sött. Trötta efter en veckas slit på dagis.

Mamman och pappan fick äntligen sina räkor. Mamman är också trött efter en veckas jobb. Ingen rast, ingen ro. Hela helgen är full av diverse aktiviteter. Hur det nu skall gå med en sjuk liten kille...

Trevlig helg!

tisdag 8 februari 2011

Ont i öronen

Alma; Mamma, jag är trött. Och har ont i öronen.
Mamman: Har du ont i öronen? (tänker öroninflammation)
Alma: Jaaa, mina kompisar pratar så mycket så jag får ont i öronen...

Gulliga unge! Och hon själv är  ju förstås helt tyst :-)

måndag 7 februari 2011

Februari check!

Var på friskis idag. Det är mycket varierande åldrar där. Från gråhåriga tanter till unga tjejer med hästsvans. En användare från jobbet var där. Det är lite läskigt. Inkräktar liksom på ens liv. Men hon kanske känner samma sak. Skumt blir det iaf...

Det var iaf gången för februari, nu blir resten bonusar! Ont kommer jag ha imorgon. Jobbade mycket med armarna idag. Det trista var att den vanliga tränaren inte var där och vikarien hade inte lika bra musik. I slutet måste man ha extremt bra musik som peppar en. Det hade inte denna. Det var nån extremt tråkig svensk rap/poplåt.

Alma hade varit på promenad med dagis idag. Hon kunde inte sluta prata om alla hundbajsar som låg överallt. Och de hade knuffats i ledet och nästan så hon hamnade på en. Usch. Så äckligt!

Anton hade lekt med kaplastavar. Edvin hade lekt med Anton. Varje gång man frågar dem vem de har lekt med så säger de alltid varandras namn. Undra om de är typ bästisar på dagis och syskon när de kommer hem. Jag menar med tanke på bråken de har här hemma... Undra om man skall oroa sig för att de inte har några kompisar? Eller har de det fast de inte talar om det.

Såg på Familjen Annorlunda nyss. En dotter var i förtonåren och var sur, ballade ut lite och sånt. Precis som våra härligheter. Vilket innebär att vi inte behöver förvänta oss någon bättring på en sådär 10 år...

lördag 5 februari 2011

Promenad

Anton och jag gick en promenad. Han i Almas gamla vagn. Alltid när jag har ett barn med mig tänker jag på hur det just skulle vara att bara ha ett barn. Först tänker man sig paradiset. Vad mycket tid man skulle ha för detta enda barn! Vad lätt det skulle vara. Fast sedan tänker jag att detta enda barn skulle ju säkert inte gilla att leka själv och därför kräva mer uppmärksamhet än alla mina tre barn tillsammans. De har ju ändå varandra HELA tiden. Alltid en lekkompis runt hörnet, ja eller i rummet brevid.

Sedan anpassar man sig också. Hade man bara haft ett barn hade ju det varit precis likandant som att ha tre (ja i tankarna då). För man vänjer sig och anpassar sig efter situationen. Det är iaf min teori. Så det är varken till eller från med mer eller mindre barn fast om man har flera så har man ju olika personligheter och man får en massa, massa mer pussar!

Jag funderade vidare och Anton somnade. Hur länge skall de åka vagn förresten? De är ju faktiskt tre år snart och de kan gå långa sträckor. De sover inte alltid middag längre heller. Det blir kanske en vagnfrifamilj snart då? Kan ni ens tänka er att vara utan vagn?  Vart skall man då ha all sin packning? Vart skall man förpassa busiga barn?

Fick förresten punka på tvillingvagnen häromdagen. Första gången på 3 år. Det tycker jag är bra iaf, men det var ju dumt att det hände nu eller någonsin...

Nu skall vi se på den flygande mattan (eller vad det heter). Barnens favorit förra veckan var Bolibompas veckosång. Den kan alla utantill...

Nu är det helg!

Skönt!

Alla är friska igen. De var på dagis igår. Jag jobbade.

Jag ser vår gräsmatta! Det har regnat ute och varit plusgrader. Äntligen, äntligen kanske det kan vara på gång? Stackars stackars gräsmatta som kommer vara blöt säkert långt in i juli. Jag ser ju inte hela gräsmattan då, utan en lite fläck utanför mitt fönster.

Sedan att det blåser storm ute behöver vi ju inte prata om...

tisdag 1 februari 2011

Magsjuka

Vi brukar inte bli magsjuka (knackknack i trä), men den här gången har Edvin blivit drabbad. Stackarn. Han ser så liten ut helt plötsligt.

Han har ont i magen. Gnäller och pekar. Han kräktes precis när de öppnade dörren för att gå hem från dagis igår. Sen lade han sig direkt när han kom hem. I morse var han uppe först och verkade glad igen. Jag frågade hur han mådde. BRA! var svaret. Han hade inte ont i magen mera. Fast ikväll kom det tillbaka och han hade ont igen och bad om att få lägga sig.

Min lilla prinskorv. Hoppas han mår bättre imorrn. De andra två mår bra än så länge...

Februari

Riktigt regnigt och ruskigt har det varit idag. Skönt på sina sätt. Hemskt när det fryser på igen. Jag längtar riktigt till våren. Ohh vad jag längtar till den där första vårdagen: solen tittar fram, fåglar kvittrar, blommor poppar upp och snön är borta.

Tyckte ni som jag att januari var den längsta månaden på länge? Det känns ju som en halv evighet sedan det var jul och ledighet. Hoppas februari går snabbt så mars kommer snart.