tisdag 3 februari 2009

Deprimerande

Pratade med dagiskön och fick typ svart på vitt att bara för att Anton och Edvin är tvillingar så kommer vi nog inte få någon plats under våren. Jo, kanske på en tillfällig förskola men det var ett stort KANSKE. Antagligen kommer de bereda några platser på varje förskola för de barn som ändå skall komma in där i augusti, men eftersom vi behöver TVÅ platser kommer det nog inte bli aktuellt i vårt fall.

Alltså, det här kösystemet bygger på undantag. Tex, om en 4-åring slutar på en förskola, då kan de ju inte tillsätta den platsen med en 1-åring. Då blir det ju fel i gruppdynamiken, speciellt om det är en 4-5 års avdelning... Ja, ni fattar, och jag gör det också men det är bara så trist att de inte kan ha ett fungerande kösystem.
Sen har vi ju den där roliga biten med att man kan byta förstahandsval. Tex barn som stått i kö till sitt förstahandsval (i en annan stadsdel) flyttar hit och byter förstahandsval har forfarande samma ködatum som till det första valet, alltså kanske de går före x antal barn i kön eftersom de stått i kö längre bara inte till denna förskolan. Tex, Alma var ju på plats 6 och vips halkade hon ner till 10 för att 4 barn flyttade in och ändrade förstahandsval och de hade stått i kö längre då, trots att de haft ett annat dagis under tiden.

Ett annat problem är ju att eftersom situationen är som den är så ställer ALLA upp sina barn i kö när man får dvs 4 månader innan sin ettårsdag. Egentligen skall man ju ställa upp sig 4 månader INNAN man behöver platsen. Enligt mig visar ju detta på att kön egentligen är fel eftersom vissa inte vill ha en plats men ändå satt upp sig. Då skall de ändå få en förfrågan och tacka nej. För det får man göra, men man får ändå stå kvar i kön tills man tackar ja. Och om man tackar ja till en tex andrahandsval, då står man ändå kvar i kön till sitt förstahandsval. Ja ni fattar, när slutar man stå i kö egentligen???

Eftersom vi behöver två platser och om det bara blir en, då kommer vi inte få den heller. Jag frågade om vi blir erbjudna den platsen men den tanken hade de aldrig ställt sig, att dela på tvillingar. Det är väl inte det vi vill men det känns lite som att det är den chans man har för att få in barnen på samma ställe på en rimlig tid.

Upprörande. Hur länge har förskolan funnits? Hur lång tid har de haft på sig att få en fungerande tillsättningsprocess? Varför öppnar de inte nya dagis när de vet att det kommer bli en inflyttning som i vårt område tex? Här tar de bort ett dagis med 5 avdelningar och flyttar detta till ett nybyggt. Så säger de att det blir fler platser, men i samma hus skall de även ha en 0-klass och på sikt skall detta bli en lågstadieskola. Jaha, och vad hände med dagiset som flyttades?

Just nu är det ca 25 barn före Anton och Edvin i kön. Alla dessa skall antingen få en plats eller tacka nej till en plats innan vi kan erbjudas en plats. Och då skall det ju vara två platser egentligen. Deprimerande, hopplöst och bara blaaaaaaaaaaa...

2 kommentarer:

Lindas trädgårdsblogg sa...

Oj så krångligt. Jag inbillar mig att vi får plats i höst utan problem, men man vet ju inte. Det ska ju, som du säger, till två platser... Jag skickade förresten in ansökan i söndags. 6 månader innan vi vill ha plats.

Anonym sa...

*suck*

Ja, vilka idiotpolitiker vi har i våra kommuner! I Kungälv råder det också platsbrist då de inte räknat med att så många barnfamiljer flyttar in i de nybyggda "barnvänliga" områderna! Öh, vem ska flytta dit då? Pensionärer eller!

Ja, man blir så trött!

Jag har redan ställt mina i kö, fast de är inte inskrivna i kön förrän 4 månader innan vi har platsen så den 27 mars är vår första ködag! Då ska vi förhoppningsvis få in barnen till den 27 juli! *I wish*

Kram Vikkan