söndag 28 september 2008

Äntligen!

Nu har vi flyttat in! Det känns jättebra, allt är nytt och fint. Nu bor vi inte i en kappsäck längre utan i ett fullständigt kaos. Men det ordnar ju upp sig allt eftersom, man får fixa och dona lite sådär när man hinner.

Jag har massor att berätta men har ingen aning om var jag skall börja och jag orkar inte strukturera mina tankar.

Nu går vi i huset och inspekterar varje vrå, man hittar nya småsaker att peka på hela tiden. Samtidigt har man en vild tvååring som springer runt och dunsar in i väggar och golv så nu är det nog dags att acceptera huset som det är. Fast jag undrar om det är vanligt att det är så mycket småfel eller om det bara är vårt hus? Eller är jag för petig?

Iaf finns det en del stora saker att anmärka på även så här efter slutbesiktningen. Jag återkommer med detta senare. Ger inte speciellt mycket för modulenthus "inget strul" policy, vad menar de egentligen med den? Allt strular ju hela tiden!!

Vi är inte så nöjda med flytten denna gången. Alltså flyttfirman då. Förutom att torktumlaren och tvättmaskinen (eftersom de tappade dessa i Wien) har fula skador på sig så är det en massa små märken och streck även på andra möbler. Nej, de killarna som packade när vi flyttade från Sverige var mycket bättre.

Vårt förråd fylldes snabbt med grejerna från magasinet. Jag har jättesvårt för att slänga saker men jag måste nog snart. Är det någon som behöver nåt som säg till, jag har det säkert. Alla saker är nämligen sparade till den där sommarstugan vi aldrig kommer att skaffa, men om vi gjorde det idag så skulle den redan vara möblerad.

Alma börjar på dagis på tisdag. Spännande. Undra hur det skall gå. Har alltid trott att det skall gå bra men jag kanske börjar vackla nu. Hon är lite mammig just nu också, många nya saker och så också. Vi får se.

Vi har inget Internet i huset än så jag kommer väl inte blogga så mycket den närmaste tiden. Skall väl försöka kolla av mina mail ibland men det beror på om man hittar Internet någonstans typ.

tisdag 23 september 2008

Pizza

Här på Tjörn finns en pizzeria som har jättekonstiga saker på sina pizzor, tycker jag iaf. Det kanske är vanligt och smakar smaskens, vad vet jag?

Iaf så har de lagt till NYA pizzor på sin pizzalista, så vad sägs tex om potatismos, oxfilé, champinjoner, sparris och ägg på en pizza, eller kebabkött, pommes frites, majs, ananas och kebabsås? Eller en pizza med ananas, banan, mandarin, äpple och curry? Listan kan göras lång. Vem beställer dessa pizzor? Är de så vanliga att man måste ha med dem på sin pizzalista?

I wien hade de konstiga saker på pizzorna, men det här tar ju liksom priset...

lördag 20 september 2008

Kontrollbesiktning

I torsdags var vi i huset på kontrollbesiktning. Man har en kontrollbesiktning en vecka innan slutbesiktning så man skall hinna rätta till småfel. Huset är ju egentligen klart redan. Mest var det ju skönhetsfel på tapeten som skall rättas till, men även en del märken i golv, fönster, dörrar osv. Avsaknad av lister, fog osv. Massa fel tycker jag iaf men säkert fel som kan rättas till på en vecka.

Det allvarligaste felet kanske var att grunden inte var tät, vilken den måste vara. Det jobbigaste felet var att de har klantat till sig med alla våra eländringar som antingen har hamnat på fel ställe eller inte finns alls. Jätteskoj. Det var en miss mellan säljaren och modulenthus som vi nu drabbas av, oavsett hur de fixas till så blir det inte som vi beställt.

Ett problem är att modulenthus ALDRIG sätter eluttag i yttervägg, detta har säljaren missat att kommunicera till oss. Så tex i tvättstugan ville vi ha ett uttag under fönstret, vilket inte går. Då har de tydligen satt dett uttag vid dörren istället, på andra sidan rummet? Jaha, för jag vill jättegärna dra en sladd genom hela rummet för min fönsterlampa?
Klädkammaren har ett fönster så jag tyckte det var käckt att sätta in extra datauttag och eluttag där ifall man vill ha det som ett litet arbetsrum senare. Då ville jag ha dessa uttag vid fönstret, även här har de satt det vid dörren.
Det största felet är dock i vardagsrummet. Här var det två befintliga uttag som vi ville behålla + att vi ville ha ett extra centrerat över matsalsbord. Då har de fattat det som att vi har flyttat ett av de befintliga till över matsalsbord, men då har de tyckt att då blir det ju för mörkt och därför har de flyttat BÅDA uttag till närmar mitten av rummet, så inget av uttagen är där de skulle vara samt att ett saknas. Jättebra när man tänker till själv, utan att kontrollera med kund. Sedan ville också ha tvuttaget centrerat på en vägg och detta uttag har hamnat för långt ut åt vänster. Så jag är sådär nöjd. Kanske inte det mest allvarligaste men har man köpt ett hus för MÅNGA miljoner så vill man ju ha det så som man tänkt sig. Är rätt besviken för närvarande.

Deras lösning är att vi får 5000 kr i kompensation, låter alla uttag vara kvar som de är + att de sätter ett uttag på en vägg vid fönstret i tvättstugan och drar en sladd + sätter upp en krok från uttaget vid matsalsbordet så att det finns en centrerad koppling. Visst. Men som sagt har man betalat för att få det perfekt så vill man ju inte ha en ful sladd i taket liksom. Annars kan de göra om vardagsrummet, men då måste de riva ner taket och börja om från början och då skulle detta ta längre tid än till inflytt, alltså skulle vi behöva ha hantverkare där under kanske en veckas tid.

Vet inte hur vi skall göra, min spontana reaktion är att de får göra om det + att vi får någon form av ekonomisk kompensation. Vi får se vad vi beslutar, men man blir ju besviken vilket som.

Att tilläggas är att kanske tre uttag faktiskt har hamnat på rätt ställe :-)

Här är mitt första husbyggartips: Håll koll på eluttagen och se till att de finns beskrivna på ett detaljerat sätt i ert avrop.

onsdag 17 september 2008

Sista dagarna i Wien

Det här hände sista dagarna i Wien:

När flyttbilen kom och allt packades hade jag fixat barnvakt. Jättebra. Barnen var ute hela dagen. Hon tog hand om alla tre. Det enda dåliga var att Alma kom hem helt genomblöt. Hon fick leka med vattnet i lekparken. Yippie. Det var den enda dagen jag inte hade ett ombyte till henne, så hon fick gå där i sina blöta kläder och genomsura skor :-( Annars är jag inte en motståndare till vatten, utan hon får leka hur hon vill men i vanliga fall har jag ju också ombyten till henne...

Flyttkillarna skrapade klinkersen i badrummet så det blev fina märken. När jag påpekade det till dem så var det ju vårt fel eftersom vi inte hade tömt torktumlaren på vatten! Så därför hade de tappat torktumlaren för att det sprutade vatten och de hade halkat. Jag var inte i lägenheten när det hände men det såg mer ut som att man dragit något än att något ramlat från hög höjd. Vi hade dessutom visst tömt torktumlaren på vatten och gjort de förberedelser man skall. Det verkade som flyttkillarna hade som sport att bära allting själva. En var i lägenheten och en var i lastbilen och han i lägenheten flyttade och bar ut allting utan soffan själv. Så man kan ju tänka sig vad som hände i badrummet när han skulle bära en torktumlare och en tvättmaskin själv...

Vi var i kyrkan som avslut på onsdagen. Åkte tunnelbanan och det gick bra.

Vi bodde på hotell och det var fint. Kay köpte en cola som han la i minibaren. En minut senare läste jag en information om att om man tar ut något ur minibaren så skrivs det upp på rummet med automatik. Haha. 3 flaskor om 33 cl vatten, 4 euro stycket. Jag fick ju ringa och skylla på att barnet hade flyttat på flaskorna....

Städerskorna råkade ta två stycken nedkräkta IKEA-lappar (fulla med morot). Jag klagade naturligtvis på detta och fick två nya tvättlappar i finfin kvalité.

Alma badade och sen sprang hon i väg och lekte naken. Detta var just vid minibar incidenten, så vi hade inte så stor koll. Sen sa hon: Kissa Ammisen. Jasså? Har du kissat? Var då? Mammas skor... Japp, ungen hade kissat i mina skor. Överlycklig mamma. Hade bara dessa skorna med mig. Skorna hade stått vid bordet där hon ställde sig för att måla, och vips så kom det lite kiss, eller ja, ganska mycket...

Anton blev förkyld och fick feber. 39,3. Stackarn. Han blev lite trött men han kunde ändå öva sina krypningar...

Flygresan gick bra. Lite jobbigt dock att hålla Anton i två timmar samtidigt som man tar hand om Alma. För första gången var jag även nöjd med flygpersonalen och säkerhetskontrollen. Man måste nämligen alltid ta ur sitt barn ur selen, vagnen osv men denna gång gick det smidigt. Wow. Och flygpersonalen vid gaten uppmärksammade oss och ändrade lite på platserna så vi fick sitta utan nån annan brevid. Bra. Vagnen hade vi med oss ända till planet. Perfekt, hur tar man annars hand om 3 barn? En vänlig tant hjälpte Alma uppför flygplanstrappan. Perfekt.

Det här var lite av det som hände förra veckan...

Flyttat

Nu har vi lämnat Wien. Just nu bor vi på Tjörn hos mina föräldrar. Om en vecka flyttar vi igen, in i det nya huset.

Det är en turbulent tid för närvarande. Barnen är förkylda, mamman är förkyld, pappan är förkyld. Allt är upp och ner och vi saknar våra grejor.

Det finns massa roliga blogguppslag att berätta men nu när jag väl sitter här så har jag ju glömt bort alla. Typiskt. Så är det ofta. Därför brukar jag skriva ner stödord på ett kom-i-håg papper men nu har jag missat det också.

Iaf Anton ålar sig snabbt framåt nu. Roligast är när man ger honom en boll som rullar iväg och han efter. Han smakar på allt han hittar. Han har ätit på Almas böcker, jag säger till henne kanske en gång i timmen att hon inte kan lägga böcker på golvet för då äter Anton upp dem, men fattar hon? Nope, men hon är ju bara 2 år också. Så det är mycket plock just nu.

Edvin rullar sig framåt, eller åt sidan men iväg iaf. Han fastnar ofta under en stol eller så och då blir han helt vansinnig.

Sitter gör de båda med stöd. Anton sitter bättre utan stöd, men kan ju ramla när som helst. Edvin måste nog öva lite till och få starkare rygg.

Idag har de fått smaka på hallon, blåbär och äpple puré. Edvin gillade, Anton har nog inte bestämt sig. De gillar iaf inte mat för 6-månaders med bitar i. Usch, vad hemskt det var! Det blir det väl ändring på snart för de måste ju vänja sig.

Kallt är det i Sverige så nu får vi iaf nytta av ytterkläderna. Mormorn har köpt 2 overaller var till pojkarna, mamman är lite skeptisk fortfarande. Det är svårt med kläder. Jag vill att de skall vara användbara och användas. Alma har massor oanvända kläder för att de inte passat mamman (ja inte storleksmässigt då) eller varit tillräckligt praktiska. Man kanske inte får vara så kräsen utan mer ta det som det är?

söndag 7 september 2008

Slutspurt

Nu håller vi på att slutspurta med packning och iordningställande. Flyttfirman kommer ju packa det mesta åt oss men man måste ta ner hyllor, lampor och sånt själv. Sen var jag inte så sugen på att flyttgubbarna skulle packa mina kläder så de har jag packat själv, och lite annat bös men är lite rädd om.

Däremot köket, glas och allt sånt, det får de packa, för det är ju sånt som kan gå sönder och då är det bra om de har packat det själva.

Vi skall bo på Hotel Hilton från tisdag till torsdag. Jättebra, för där finns tunnelbanan och tåget till flygplatsen som vi tänkte ta. Man kan nämligen checka in bagaget redan på tågstationen vilket är jättebra när man har tre barn att hålla reda på. Taxi var lite jobbigt med tanke på att vi inte har några bilbarnstolar.

Nära till tunnelbanan ville jag ha för jag har nämligen planerat att gå på barngruppen i kyrkan på onsdag förmiddag. Hoppas jag orkar och att allt funkar, det blir lita avancerat när man inte har de rätta verktygen som tex den vanliga vagnen.

På torsdag flyger vi hem till Sverige. Vi bor först på Tjörn och sen är huset förhoppningsvis klart den 25 så vi kan flytta in. Iaf så kommer våra grejer då så lite lätt panik kan det ju bli.

En spännande tid framöver alltså :-)

Jahapp, där åkte alla böcker ut ur bokhyllan igen. Jag har precis städat i Almas rum och satt in böckerna i bokhyllan. Hon verkar inte fatta en och en metoden. Utan alla på en gång sen tar vi den som är mest intressant...

torsdag 4 september 2008

För övrigt

så har jag ont i ryggen som vanligt och har även fått ont i nacken. Låg nog konstigt inatt. Kan iaf inte vrida på huvudet utan att det gör ont.

Har blivit nedspydd minst 10 gånger idag och 3 av oss samt vardagsrummet luktar svagt kräks. Mycket mysigt! 2 av oss har fått byta kläder 1 gång och nästa gång är på G.

Har bytt bajsblöja hela 6 gånger, 3, 2 , 1. Fler kan det ännu bli.

Annars så ålar sig Anton framåt och Edvin rullar sig fram. Speciellt vill de komma fram till varandra för vem är så go som brorsan? Men den som blir anfallen blir inte så glad utan då blir det mest Mamma, hjälp!

Anton har lärt sig prutta med munnen och gör detta hela tiden, speciellt när han har mat i munnen.

Alma vägrade sin lunchlur och är nu på sitt gnälligaste humör.

Ja, så mysigt har vi det idag och det är VARMT så man svettas lite grann men vad gör det när man ändå luktar kräks :-)

Grannar

Va skönt det skall bli att slippa bo med grannar i golv, tak och väggar!

Idag för andra gången den här veckan vattnar grannen ovanför sina blommor på balkongen. Förra gången så väckte hon Edvin som sov i vagnen och skvätte vatten på honom. Hon brukar också skvätta vatten på min torkande tvätt som hänger där. Grrrr, säger sig bara.

I vintras matade hon fåglarna med en massa frön. Som föll ner på vår balkong och gjorde fula märket i klinkern. Det växte sen upp en massa korn eller nåt i vår balkonglåda, jättebra.

Sen är det en granne som röker på balkongen så det kommer in till oss. Äckligtpäckligt.

Nu skall vi istället få grannar i egna hus. Hoppas de är käcka och trevliga och inga surmuppar som vissa andra har. Hoppas också man kommer bra överrens med dem när det gäller häckar och avgränsningar mellan tomter och så. Vi kommer dock bara bry oss om en granne eftersom vi har en hörntomt.

onsdag 3 september 2008

Dagens mening

Stor flicka, Ammisen

Ja älskling du är en stor flicka!

Alma kallar ibland sin mamma för mammi, det har hon lärt sig på lekplatsen av andra barn som kallar sin mamma det. Hon är så söt min stora lilla tjej.

Saker jag kommer sakna i Österrike:
Kompisarna
Lekplatserna
Parkerna
Esprit affärerna med rea
Zustellung (gratis (för det mesta) hemkörning av mat) samt beställa den på Internet
Att leva i nån slags bubbla

tisdag 2 september 2008

Lycklig!

Jag glömde:

Igår blev jag helt oanat världens lyckligaste!

Det var Greys Anatomy på TV. Nya avsnitt. På ENGELSKA! Jag lyckades ÄNTLIGEN få in det engelska talet på den knäppa digitalboxen. WOW!

Längtar redan till nästa måndag, då skall jag kolla igen!

Haha, vad trodde ni? Det behövs inte så mycket att göra mig lycklig ;-)

Rutiner

Jag får inte ihop rutinerna! Jag måste nog öva mig lite till på att vara 3-barnsmamma eller så är jag bara kass på barn och rutiner.

Vår dagliga rutin brukade vara:
8-9 Frukost
10-11 Parken
12 Lunch
13-15 Slummer
15-17 Lite valfria aktiviteter
17-20 Middag, bad, kvällsning
20 Sova för natten

Men nu klarar inte pojkarna att hålla sig vakna efter frukosten utan måste sova direkt, om vi inte skall ha världens skrikorgie här förstås. De kan ju sova i vagnen men då måste jag och Alma vara klara och gå ut klockan 9 och det är vi inte (världens långsammaste på morgonen är vi). Om pojkarna skall sova i sin säng så kanske de inte vaknar förrän 10.30 - 11, och då är ju parktiden förbi. Och eftermiddagarna blir väldigt konstiga, känns inte som man hinner nåt alls innan det är mat- eller sovdags igen.

Jaja, kanske inte hela världen när vi står inför en flytt om en vecka och alla rutiner kommer ändå att ändras på då. Det bästa kanske bara är att ta det lite som det kommer nu i ett par veckor tills vi är inne i huset och Alma går på sitt dagis.

För vi har fått en dagisplats! På Lovas dagis, men en annan avdelning. Det blir säkert jättebra. Undra hur man skall bete sig som mamma till ett dagisbarn. Kommer något nånsin vara bra? Kommer jag gråta varje dag? Vi får se, det gör lite ont i mammahjärtat att lämna sitt barn på dagis. Alma och jag, vi har ju varit ihop varje (nästan) dag i över 2 års tid. Man är känner ju sig naken utan henne. Jag tror självklart att dagis är bra för henne och att hon kommer älska det, annars hade jag ju inte satt henne där.

Nu måste jag kolla vad som står i den heliga projektplanen om vad jag skall hinna idag. Fast jag ligger redan på plus eftersom jag var så duktig igår :-)

måndag 1 september 2008

Sötast idag

Jag kommer in till Alma efter lunchslummern, jag har Anton på armen.

Det första hon säger är: Ammisen big. Jag förstår inte och frågar vad hon sa: Ammisen big. Jag tänker så det knakar och så kommer jag på det: Alma är pigg.

Det är så jag säger för att hon skall sova, Alma måste sova så att du blir pigg som en mört och orkar leka hela eftermiddagen. Ammisen big.

Sen sa hon: Näspuss. Då fick jag en gosig eskimåpuss.

Sen sa hon: Nton näspuss. Då fick yrvakna Anton sig också en näspuss.

Så söta barn man har :-)

Nyss hörde jag världens flabb från Edvin. Han brukar ju inte flabba utan snarare tvärtom. Han kan dock verkligen flabba. Jag går dit för att kolla vad som händer. Då ligger Edvin på mage och kollar in sin brorsa, även han på mage, fast han försöker ju krypa, Edvin gapskrattar åt sin bror. Så fortsatte han i flera minuter då brorsan gav upp i ett vråltjut. Han gillade nog inte att bli skrattad åt när man försöker lära sig sådana viktiga saker som att krypa.

Hundar

Jag är ingen hundmänniska. Jag gillar inte ens hundar speciellt mycket. Jag tycker de är lite läskiga speciellt när de skäller och dreglar.

I vår park finns en hundgård typ, ett inhängnat område där man kan släppa sina hundar lösa för en stund. Idag var det tre tjocka österrikare som släppte in tre stora hundar i gården sen satte de sig på en bänk och pratade. De här hundarna stod vid grinden till gården och skällde åt alla andra hundar som gick förbi. Typ varannan österrikare har en hund så det var ganska många hundar och ganska mycket skäll och oväsen då i parken. Mycket irriterande tyckte jag. Dessutom kunde ju de andra hundägarna inte släppa in sina hundar där eftersom de här andra hundarna var i vägen.

När vi gick hem mötte vi en hund i koppel. Hans ägare körde en vagn. Men den var utan bebis, utan det var en vagn för HUNDEN!

Undra varför jag bryr mig om detta när jag inte ens gillar hundar. De är bara irriterande, kanske inte de egentligen för det är ju deras hussars fel att det ligger hundskit överallt och att de går runt och skäller, hoppar och dreglar ner.

Nu är det iaf belagt med böter här i Österrike om man inte plockar upp sin hundskit efter sig. Så fram med mobilkamerorna och anmäl i massor!