lördag 20 september 2008

Kontrollbesiktning

I torsdags var vi i huset på kontrollbesiktning. Man har en kontrollbesiktning en vecka innan slutbesiktning så man skall hinna rätta till småfel. Huset är ju egentligen klart redan. Mest var det ju skönhetsfel på tapeten som skall rättas till, men även en del märken i golv, fönster, dörrar osv. Avsaknad av lister, fog osv. Massa fel tycker jag iaf men säkert fel som kan rättas till på en vecka.

Det allvarligaste felet kanske var att grunden inte var tät, vilken den måste vara. Det jobbigaste felet var att de har klantat till sig med alla våra eländringar som antingen har hamnat på fel ställe eller inte finns alls. Jätteskoj. Det var en miss mellan säljaren och modulenthus som vi nu drabbas av, oavsett hur de fixas till så blir det inte som vi beställt.

Ett problem är att modulenthus ALDRIG sätter eluttag i yttervägg, detta har säljaren missat att kommunicera till oss. Så tex i tvättstugan ville vi ha ett uttag under fönstret, vilket inte går. Då har de tydligen satt dett uttag vid dörren istället, på andra sidan rummet? Jaha, för jag vill jättegärna dra en sladd genom hela rummet för min fönsterlampa?
Klädkammaren har ett fönster så jag tyckte det var käckt att sätta in extra datauttag och eluttag där ifall man vill ha det som ett litet arbetsrum senare. Då ville jag ha dessa uttag vid fönstret, även här har de satt det vid dörren.
Det största felet är dock i vardagsrummet. Här var det två befintliga uttag som vi ville behålla + att vi ville ha ett extra centrerat över matsalsbord. Då har de fattat det som att vi har flyttat ett av de befintliga till över matsalsbord, men då har de tyckt att då blir det ju för mörkt och därför har de flyttat BÅDA uttag till närmar mitten av rummet, så inget av uttagen är där de skulle vara samt att ett saknas. Jättebra när man tänker till själv, utan att kontrollera med kund. Sedan ville också ha tvuttaget centrerat på en vägg och detta uttag har hamnat för långt ut åt vänster. Så jag är sådär nöjd. Kanske inte det mest allvarligaste men har man köpt ett hus för MÅNGA miljoner så vill man ju ha det så som man tänkt sig. Är rätt besviken för närvarande.

Deras lösning är att vi får 5000 kr i kompensation, låter alla uttag vara kvar som de är + att de sätter ett uttag på en vägg vid fönstret i tvättstugan och drar en sladd + sätter upp en krok från uttaget vid matsalsbordet så att det finns en centrerad koppling. Visst. Men som sagt har man betalat för att få det perfekt så vill man ju inte ha en ful sladd i taket liksom. Annars kan de göra om vardagsrummet, men då måste de riva ner taket och börja om från början och då skulle detta ta längre tid än till inflytt, alltså skulle vi behöva ha hantverkare där under kanske en veckas tid.

Vet inte hur vi skall göra, min spontana reaktion är att de får göra om det + att vi får någon form av ekonomisk kompensation. Vi får se vad vi beslutar, men man blir ju besviken vilket som.

Att tilläggas är att kanske tre uttag faktiskt har hamnat på rätt ställe :-)

Här är mitt första husbyggartips: Håll koll på eluttagen och se till att de finns beskrivna på ett detaljerat sätt i ert avrop.

1 kommentar:

Anonym sa...

Verkligen tråkigt att höra att så mycket var fel... :(

Galet att de blir så när man betalar så mycket pengar för ett hus. Man tror ju att allt sköt av proffs, men så verkar inte fallet vara.

Förstår hur du känner dig.

/ Vilda-Hilda