söndag 28 november 2010

1:a advent

Ute flyger snön, inne sprakar brasan. Adventsstjärnorna lyser i fönstrena. Vi har tänt första ljuset i advent. Mycket mysigt.

Julen har börjat. Jag gillar nog julen ändå. Jag längtar efter en tomtemacka med skinka på. Och julmust. Mest längtar jag efter julefriden. Undrar om den kan infinna sig i år? Hoppas jag kan ta ledigt över jul och nyår. Bara vara hemma och slappa. Hade varit skönt.

Annars har vi fullt upp med tomtar, troll och spöken. Anton upprepar sitt mantra dagarna i ända "Det finns inga spöken". Alma kontrar "Men om det kommer ett spöke så säger man bara "Stick ditt stygga spöke för du finns inte". Edvin springer runt och jagar de andra med spökläten.

Reflexerna på pojkarnas jackor är spöken, utan mun. "Spöket har ingen mun!" Varje gång vi skall ta på oss jackorna upprepas detta.

Vi möblerade om i Almas rum. Det blev fint. Hon skall få ett skrivbord i julklapp. Nu får det plats. Nu skall vi bara bestämma vilken sort...

Hoppas julmyset kan hålla i sig tills nästa helg!

torsdag 25 november 2010

Tjuvar

En tjuv har snott våran snöskyffel. Igår när jag kom hem letade jag överallt efter den och hittar den ingenstans. Enligt K skall den stå i carporten. Ingen snöskyffel.

*suck* Tror ni det är en vanlig person eller en kriminell person som tagit skyffeln? Det är lite läskigt...

Barnen fortsätter med att lägga sig själva, eller bli omstoppade och sen ligga kvar i sängen. Anton sjunger lite ibland men annars är de tysta och fina.

Idag har alla 3 varit hos frisören. Två små pojkar kom hem. Borta var bebisarna. Alma har fortsatt långt hår. Vi håller fortfarande på att spara ut luggen. Vilken ångest. Över ett år nu.

Har jag sagt att vi slutat med vällingen? Funkar jättebra. Nu är det bara napparna och blöjorna kvar.

måndag 22 november 2010

Fantastiskt

Jag hann till dagis innan 17. Woow, va många barn det var kvar då.  Eller inte många men det var full ruljans iaf.
Jag fick en stor tre-barns + mamma nånstans i mitten-kram. Det var kul! Sedan lockade jag med mig två som gärna ville visa att de kunde ta på sig skorna och jackorna själva. Den tredje fick jag locka med att vi kunde ju leka med våra egna bilar hemma i vårat garage (de har bilar i hallen på dagis...).

Väl hemma sysselsatte de sig utan bråk. Edvin och jag hann med en pottsession. Jag värmde rester från igår. Två av barnen åt två portioner. Efteråt satt vi i soffan och läste leksakskataloger. De önskar sig mycket. Tomten hade brutit benet på den ena.

Jag visade dem helgens inköp. Kalsonger med barbapappa och med bilar på till pojkarna. Tröjor från P.OP med biltryck. Tröjor med barbapappa på. Mysbyxor. Alma fick två klänningar, en med barbapappa och en med Hello Kitty. Den hade K valt. (Alma tackade honom sedan när han kom hem, det var väldigt viktigt att tacka pappa för att han valt Hello Kitty på klänningen)

Pyjamasar på och upp i sängen. Med snuttefiltar och gosiga hundar. Jag stoppade om pojkarna och sa att nu fick de sova. Jag sa att jag sitter på utsidan och kommer tillbaka om en stund. Det funkade fint. Ingen har kommit upp ännu. WOW!

Alma läste en leksakskatalog, sedan somnar hon nog fint.

K skall åka bort ons-fre denna vecka. Hoppas hämtning och läggning funkar lika bra då!

söndag 21 november 2010

Stressad mamma?

Läste i GP idag. Om stressiga MAMMOR. Det har gjorts nån forskning eller om det var en sån där förståsigpåare som har uttalat sig. Om man är stressad kan det vara bättre för barnen att vara längre på förskolan istället för att MAMMAN skall stressa vid lämning och hämtning. Sedan följde lite tips på detta. Typ sådana där självklara tips som man såklart vill att det skall vara men som det ALDRIG blir.

1. Jag undrar om detta även gäller för stressiga PAPPOR eller är det bara mammor det gäller?
2. Jag tycker inte om när GP hänvisar till diskussioner på Familjeliv.se ( en föräldrarsajt på internet (för er som inte vet) )
Vad är det för något? Att typ skriva ner vad som händer i ett diskussionsforum och på så sätt få fram åsikter? Hänvisa till signaturen XXX, tycker blablabla. Vem är intresserad av det? Det behöver ju inte en vara sant.
 Det är typ nån stående punkt hos GP att de hänvisar till just Familjeliv. I somras var det en helt bedrövlig artikel om nåt annat föräldraämne direkt hämtat från familjeliv. Lite för enkelt tycker jag, som när skolelever hittat uppsatser på internet.
Japp, jag tycker det är dålig journalistik helt enkelt.

Imorgon skall jag lämna mina barn på förskolan. Säkert inte det minsta stressfritt för jag har iaf 1 barn som trotsar mig varje steg jag tar.
Sedan skall jag jobba hela dagen och eftersom tidplanen i mitt "Prio Ett"-projekt sprack i fredagseftermiddag så räknar jag inte med en lugn dag direkt.
Vid 17-tiden kanske jag har hunnit tillbaka till förskolan och skall då hämta 3 barn som har blivit übertrotsiga under dagen. Två barn kommer vägra följa med hem och springa omkring och dra ner leksaker. Ett barn kan nog vara ordenlig om man säger till 100 gånger. Och sen om jag får på dem kläderna så kanske jag får in dem i bilen utan att någon hittar en kul vattenpöl att hoppa i.
Väl hemma så skall vi komma in i huset innan någon får en gnällattack. Alla kläder skall av igen. Sedan stannar vi upp och andas i 5 sekunder innan middagen måste fixas samtidigt som minst ett barn måste hållas koll på för att den retar sina syskon.

Vid 20-tiden kommer alla barnen att sova och då kan man slappna av, iaf i nån timme innan en av dem börjar drömma mardrömmar.

Men nä, jag är ingen stressad mamma. Jag är bara en mamma och det här är min vardag.

BF

I fredags hämtade mormorn och morfarn på dagis och tog med sig barnen till Tjörn. Vi hämtade dem idag.

Vi har haft det riktigt bra. Fixat lite, donat lite, slappat lite och bara varit lite. Vi har gjort ärenden i affärer som vi sällan åker till, hoppat in och ut ur bilen hela tiden. Utan att behöva dra med oss tre barn. Effektivt.

Vi har gått på stan. I alla affärer vi velat, utan att ha en vagn som skall få plats. Vi har shoppat och planerat.

En riktigt härlig helg! Nu kommer vi orka lite till och vara bättre föräldrar. Och självklart var det härligt att få hem barnen igen. Det har inte gått någon nöd på dem. De har ätit pannkakor, bakat pepparkakor och bullar. Lekt med jätteroliga leksaker som bara finns hos mormor och morfar. Haft det fint helt enkelt. Och de kanske också vill ha paus ibland. Från mamman och pappan då. Eller?

måndag 15 november 2010

Liseberg

Vi var på Liseberg i helgen. Jul på Liseberg. Underbart härligt. Fast det började regna på slutet. Innan har jag alltid tyckt att man skall gå dit nära jul, men varför egentligen? Nu var det ju inte alls så där iskallt som det brukar vara. Barnen var duktiga och tålmodiga. Nästan inget folk och därmed inga köer. Stort plus helt enkelt.

Vi hittade till Tomten. Man fick skriva en önskelista och lämna den. Anton ritade snabbt som attans och sprang sedan med sin lista till tomten. Sedan stod han där med stora ögon och räckte fram den. Han önskar sig en fotboll.
Edvin ritade också och följde Antons spår men tvekade halvvägs och mamma fick följa med. Alma gick också fram själv men blev blyg på slutet. Skojigt var det iaf.

Vi åkte även karusell och åt en karamell, ja brända mandlar då. Och fröjdades ända tills regnet kom. Då åkte vi hem.

Bebis

Nu är bebisen här. Han föddes den 11/11. Han skall heta Theodor. Han är pytteliten och jättesöt.

Tänk att mina barn också varit så små. Så svårt att komma ihåg. Han vägde ju ingenting. Och var bara pytteliten. Så var mina barn också pyttesmå och gulliga. Även små blir större. Jag tycker fortfarande mina barn är små, fast inte pyttesmå men ändå små i jämförelse. Han hade den där söta nyfödda minen när han sov, precis som Alma, precis som den hon fortfarande har när hon sover. Han kikade på oss med blåa ögon. Han undrade nog vilka vi var och de där kusinerna kunde inte sitta still i en minut och klappa skulle de också. Alma på håret, Edvin på näsan. Anton, ja han har svårt för att klappa fint.

En liten bebisdocka fick namnet Theo och skulle följas med överallt. Theobebisplutt. Det är vad han kallas här hemma. Anton tyckte vi kunde skaffa en bebis. Men nu har vi ju Theo. Mmm, jag är en bebis osså. Annars är det populärt att det kan finnas en bebis i mammas mage. Fast där finns det ju bara godis och kakor.

Pojkarna slutade med vällingen. De frågar efter den varje dag. - Bara bebisar äter välling.  - Jag är en bebis.

Vi funderar på att sluta med nappen snart. Kanske använder bara bebisar napp? Eller tomtens nissar? Eller kaninbebisarna på Liseberg?

söndag 7 november 2010

November

Nu är barnen friska igen. Bara jag som har hosta och ont i halsen.

Igår var vi på stan. Hela familjen. Mycket shopping blev det inte men det var kul att gå i stan för en gång skull. Pojkarna fick gå lite själva. Det går långsamt och ibland vägrar de hålla hand och vagn.
Jag ser framemot när vi inte behöver ha vagn med oss längre. Då kan man komma in överallt utan bekymmer, eller?

Idag har vi städat och grejat lite hemma. Jag sorterade barnens leksaker. Det tog säkert en timma, om inte mer. Favoriten är ju att stoppa småsaker (gubbar, lego, klossar) i olika väskor. I min garderrob hittade jag halva bokhyllans böcker. Nu är det fint och allt ligger på sina platser. Jag skall öva leka - plocka undan med dem. Vi får väl se. Nästa vecka är det nog kaos igen.

Ikväll eldade vi i kaminen. Barnen gillade det. Lite läskigt med elden som flammade upp ibland.

Mycket prat om spöken och monster. De har lekt hundar hela dagen och kryper omkring och voffar.

fredag 5 november 2010

Almisen sjuk

Min lilla Almis är sjuk. Febrig, snorig och geggig i ögonen. Min lilla pluttkorv. För stunden verkar hon piggna till och kanske kan ta på sig sina kläder. Det är stor skillnad på att vara hemma med bara Alma än att vara hemma med nån av pojkarna. Tempot är lite högre med halvsjuka pojkar än en halvsjuk Alma. Med Alma kan man ju ha roliga konversationer och måla fina regnbågar och sånt. En helt ok ålder faktiskt, 4 nästan 4,5 år.

Kanske är något att längta till med pojkarna. Man kan prata ordentligt, klä på sig, gå på toa. Livet kanske kommer lätta lite då? Hoppas det.

Alma valde hello kitty trosor för det passar så bra ihop med hello kitty klänningen och sen matchande strumpbyxor till. Mmm, kanske kan bli ett modefreak där :-)

Idag är Edvins sista dag på sitt dagis. På måndag börjar han på Kärleken. Med Antepant. Det skall bli spännande att se hur detta går. Jag vet inte ens om Edvin fattat. Lite sorg finns ju dock för han kommer lämna sina älskade Mimmi och Maggan. Lilla pluttgubben.

Studiedag

På onsdagen hade vi studiedag. Jag och barnen var hemma. Dagen förflöt fint. Inte jättemycket bråk. Leken för dagen var "Bus eller godis". Inspirerat av halloween kanske? Alma och Edvin lekte mest. Anton förstörde mest och var  med mig istället.

Vi tog en promenad till en lekplats. Det var skönt tills vädret slog om och det blev kallt och blåsigt. Lunchen blev ris med kassler och annans i ugn. Det var en hit. Tom vegetarianen Edvin åt kasslern. Efter lunchen sov pojkarna en stund. Utan större problem vid läggningen. Alma såg på en film.

På eftermiddagen lyxade vi till det med våfflor och dansade till barnmusik. Barenen lekte inte nudda golv. De städade fint sina rum. Lade allt som var på golvet i soffan i allrummet. Det var ju mindre bra men kanske ett steg på vägen.

Dagen var bra. Tänk om alla dagar skulle funka lika bra. Då hade det inte varit nån match att vara trebarnsförälder...

Gastroskopi

I måndags gjorde jag en gastroskopi. På en skärm fick man följa kameran ner i strupen. Läskigt! Det var ingen trevligt upplevelse direkt. Den tog dock bara 4 minuter men det kändes som en halv evighet och man var riktigt mosad efteråt. Resultatet var iaf att där fanns ett bråck på locket som skall täppa till mellan matstrupen och matsäcken. Medicin lutar det åt och den hjälper fint. Bara på några dagar mår jag mycket bättre än vad jag gjorde förra veckan.

Skönt var också att det inte var något värre än väntat. Så nu har man det i skrift.

I fredags var jag ute på restaurang med jobbet. Efteråt fick jag ont i magen, kräktes och tillslut var jag helt flammig på hela kroppen. Allergichock eller matförgiftning? Dagen efter var alla prickar borta och jag mådde bra igen.

Man undrar ju hur man mår egentligen och vad är det som orsakar alla dessa kroppsliga symptom? Är det stress eller är man bara i dåligt skick?  Får nog omvärdera mig själv och satsa på en långvarig lösning...