fredag 31 december 2010

Sista dagen på året

Så kom den. Den sista dagen på 2010. Tiden går fort. Hösten har försvunnit i rasande fart i någon form av hjul med att försöka hantera jobb och barn samtidigt. Oftast går inget som man tänkt sig men blir bra till slut ändå.

Året som gått har varit intensivt. Utvecklingen är på topp här hemma. Bebisarna växer och blir barn. Barn som kan uttrycka sig, barn med tankar, barn med idéer.

Vad hände 2010 då?
Anton och Edvin fyllde 2 år. De pratar, Hoppar mer än de går. De har slutat med välling och napp.
Alma fyllde 4 år. Hon kan alla bokstäverna små som stora. Hon kan alla månaderna och veckodagarna. Hon kan texter till sånger.
Mamman och pappan fick båda nya tjänster på sina jobb. Alla barnen kom in på samma dagis.
Vi har bara varit i Danmark på semester. Mamman och pappan har också varit en snabbis i Tyskland. Mamman själv har faktiskt varit i Finland över en dag. Dåligt med utlandsresor alltså 2010.
Det har byggts i trädgården, både lekstuga och trädäck. Ett äppleträd och en syrén har planterats. Det skall bli mycket intressant att se om de överlevt den här snöiga vintern.

Det har varit ett turbulent år. Alla livets faser blandade i en enda röra. Stundvis har det varit kaotiskt. Men vi har tagit oss igenom det och de ljusa delarna har varit fler än de mörka. Får man bara vara frisk och olycksfri så har man kommit en väldigt lång bit på vägen.

Jag tror jag fortsätter med bloggen lite till. Jag har mina tveksamheter och ibland är  jag riktigt dålig på att skriva. Men mitt syfte håller fortfarande så jag hänger kvar lite till.

GOTT NYTT ÅR till er alla från mig!

torsdag 30 december 2010

Shopping

Vi har mellandagsreashoppat i dagarna två. Igår passade mormorn och morfarn barnen. K och jag gjorde ärenden. Idag tog vi med hela familjen till Frölunda Torg och shoppade lite till. Barnen fick mutas med en bulle.

Äntligen fyndade vi ett par vinterskor till Edvin. Jag vet, så dåligt. Han har fått ha ärveskor tills nu, kanske inte jättedåliga saker men nu får han iaf ett par egna. Viking skor blev det (det skall ju vara dessa som fått bäst i test) Alma får en ny jacka, en lila av märket kax. Vi får se om det är bra. Färgen var hon mycket nöjd med.
 Mamman får termobyxor! Det kan ju behövas i de här minusgraderna. Ni har väl hört att det skall bli varmare förresten? Ja, bara upp till -5 grader...

Jag fick HMs vårkatalog. Ojojoj, vilka lustar som vaknade. Vilka härliga färger! Känner nästan för att beställa redan nu, men det är ju SÅÅÅÅ långt kvar till sommaren. Fast man måste ju om man vill ha specifika saker, de tar ju slut annars. Fanns iaf massa saker som jag kan tänka mig. På mina barn såklart.

Min beställning från Pop kom idag också. Finfint. Jeansklänningen (som gett mig lite dåligt samvete) var precis sådan som Alma önskade sig den. Vi får väl se efter vi provat den.

Nu skall jag testa och se om mitt huvud kan krympa till normal size under natten. Det känns nämligen som om det är 5 ggr större än vad det borde vara. Böjer jag mig ner så känns det som huvudet sprängs. Not good...

måndag 27 december 2010

1:a kvällen

A och E hade klarat sig hela dagen utan napp. Utan att ens fråga efter den. Självklart har de inte heller sett någon napp då de är gömda, långt nere i mammans lådor.

Vid läggdags leter pappan frenetiskt "Var är alla nappar???!!" Mamman får nästan ett halvt utbrott, mumlar lite lätt, vi har ju slutat med dem! För sent för ett barn som slänger sig på golvet och undrar var är hans napp!

...

Slutet gott, båda barnen accepterade att ingen napp fanns att få, somnade fint utan störningar. Dock vaknade A redan vid kl 21 och ville in till vår säng. Där han nu sover sött så sött...

Alma öppnade en julklapp och utryckte ren glädje " Ohhhh, precis en sådan som jag önskat mig!" Mamman fattade ingenting. Vad är det här för något? Det var en liten hamster som låter och skall springa runt i en plast låda, man kan även bygga till andra små lådor med gånger så skall den tydligen göra olika saker.
Sen på kvällen sa jag det till henne att jag inte visste att hon önskade sig en hamster, då sa hon "Nä, det var tur att Tomten visste det!". Mmm, sedan sa hon att hon skulle berätta för alla på dagis att hon fått en hamster och kanske kunde hon få ta med sig den i en glasburk och visa den för alla? Jaha? Kompis T hade haft med sig en kattunge i en burk och visat upp så då vill Alma göra samma sak.

söndag 26 december 2010

Ingen napp?

Anton tar ut nappen ur munnen och säger: Jag har slutat med napp, mamma. Jaha! Är du säker på det, för när man slutar försvinner alla napparna. Jadå. Mamman frågar Edvin och han verkar mer osäker med ger även han sin napp. Mamman undrar hur gör vi nu?

Nu kom vi hem sent. Anton sov i bilen. Edvin vaknade. När vi stoppade i Edvin i sängen ville han ha napp och var så ledsen. Jag pratade med honom lite och gav honom snuttis och voffen. Till slut gav han upp och somnade. Det kommer nog blir svårt. Är det rätt eller fel?

Anton brukar ju ha 3 nappar när han skall sova. Hur skall detta gå? Kommer detta gå utan trauman?

Alma lämnade sin napp. Frågade efter den en gång och sen var det borta. Och då hade hon ändå två bröder med nappar överallt.

God fortsättning!

Vi leker vidare. Barnen har hittat favoriter bland julklapparna. Vi ser på film, mest på tecknade tomtefilmer (typ den där som är på julafton med Tomten som fixar med alla paketen). När denna visas sitter alla barnen stilla och diskuterar filmen.

Anton gillar sin tågbana med batteridrivna tåg. Edvin älskar sin verktygslåda med tillhörande verktygsbälte. Alma pärlar ett halsband. En kassaapparat är allas favorit, såklart.

Vi äter mycket. Iaf vi vuxna. Barnen pillar bland sin mat och kanske slinker en köttbulle in. Eller en korv. Eller en potatisbit. Mycket tråkigt. Vi äter nog julmat ända tills på tisdag om ingen kommer och äter upp den för oss...

Igår kom kompis M hit och vi spelade TP. Vi höll på lääänge. Till slut vann K. Vi åt mycket godis och efterrätt också. En lugn fin juldag helt enkelt.

Jag har handlat lite på Pop idag. På webben. Mycket irriterande. Överbelastning. Allt hoppade fram och tillbaka. Ett tag hade jag nog någon annans kundvagn. Men till slut fick jag iaf köpt lite saker :-)

fredag 24 december 2010

GOD JUL!

Alla julklappar inslagna, maten förberedd, planeringen håller än. Nu skall vi julbada och ta på oss fina kläder. Vid 14 kommer Mormorn, Morfarn, Mostern, K och den lilla söta bebin.

Alma fick ett skrivbord. Pojkarna fick sänglampor. Mycket uppskattat av de alla. Alma såg renspår i snön. Anton väntar på tonten.

GOD JUL önskar vi er alla!

måndag 20 december 2010

Nu är det jul...

Här i vårt hus! För vi har en gran. En riktig fin gran. Barnen hjälpte till att klä den. Vi har kanske lite tråkigt pynt. Undrar fortfarande var mina halmgrejer är och andra små saker... Glitter fick den i år också. Lite sned men ändå så grann så grann.
Massa kulor, röda, matta, blanka, guldiga. Några gubbar och änglar. Lite smått och gott helt enkelt.

Jag skall nog börja med lite julklappsinslagning. Det är det absolut tråkigaste jag vet. Jag är ingen fiffig pysselmänniska, tyvärr. Men julklapparna måste slås in och det kanske är idag det skall ske, om vi skall hinna med allt annat de andra dagarna. Kanske kan jag fjäska med K så kanske han kan slå in några. Han är riktigt bra på inslagning, det blir jättefint och krulliga band.

söndag 19 december 2010

Jul på inkommande

Ojojoj vad den här helgen, den sista innan jul, gick med rasande fart. Jag har varken kommit fram eller tillbaka i min julplanering. Blir nog som vanligt, stress dagen innan och bara göra det viktigaste.

Ni vet väl förresten att julafton är på FREDAG! Och inte lördag som jag har trott halva december...

Granen är iaf inköpt, dock inte klädd. Skinkan är inköpt, dock ej klar. Många inköp är kvar på listan. Många julklappar är klara men några återstår. Alla skall slås in...

Igår morse vaknade pojkarna 5.30. De lekte fint i sitt rum tills de förflyttade sig till badrummet. Då undrade jag vad de gjorde och gick upp. Ett helblodigt ansikte möter mig. Panikångest! Innan man fattar vad som hänt, man nästan bara dör. Anton hade blött näseblod. Hans ansikte och händer var helt blodiga. Och fötterna. Men det var inte värre än så. Vi tvättade bort allt och sen myste vi i soffan. Han var ju tvungen att ligga ner.
Det var lite gulligt att de tillsammans, A och E, gick in i badrummet för att tvätta rent själva.

Annars inga incidenter. Mormorn passade barnen och vi handlade på IKEA. Nästan folktomt. Det är nog bara vi som skall ge bort en möbel i julklapp...

onsdag 15 december 2010

Trafik

Varför finns det så många dårar i trafiken? Igår var det en som bröt sig ur en lite kö som väntade på en buss vid en hållplats och körde om. På fel sida av en refug dessutom! Livsfarligt! Tänk om bussen släppte av några som skulle gå över och de andra bilarna ville vänta? Och jag kom som mötande bil och undrade varför det är någon som kör på min sida om vägen. Jag fick tom bromsa för jag kom ju snabbt i 70...

Imorse var det en annan dåre som hade skrapat sina bilrutor från frost exakt ett titthål i varje ruta. Vad är det för fel att lägga 2 minuter extra och kunna se ut?

Själv har jag motorvärmare i min bil. Så lyxigt! Man ställer den via en timer och lagom tills man är klar så har bilen värmt upp sig och frost på rutorna är borta. Man sparar minst 10 minuter per dag. Och slipper iskalla händer på ratten. Jag brukar tom ställa den när jag skall åka hem från jobbet. Gott!

tisdag 14 december 2010

Edvin

andas tungt igen. Vi kör hårt med airomir och pulimcort. Vi får se hur det utvecklas under natten men det ser inte jättebra ut.

Anton mår nog bra igen. Han har busat sedan jag kom hem. Han lekte spöke med snuttefilt över huvudet och sprang emot mig, snubblade på vedkorgen som han uppenbarligen inte såg och stupade rakt ner i golvet. Han började dagen med att göra sönder en glasdel till en värmeljushållare.

Alma har haft på sig lucianattlinnet och lekt lucia hela eftermiddagen. Och så har vi sett på Trolltider! Där har vi en gammal hederlig julkalender minsann.

måndag 13 december 2010

Härliga ungar!





Lucia

Världens finaste tomtenissa hade vi idag på vårt dagis. Almispalmis såklart! Lucia-nattlinnet var alldeles för långt och kronan gjorde ont. Då fick det blir en tomtenissa istället. Jag hade ju redan garderat mig med både lucia-linne, pepparkaksklänning och tomteklänning. Jag vet, onödigt men de var så fina så jag kunde inte bestämma mig. Lucia-linnet kan hon ha nästa år, pepparkaksklänningen funkar även som nattlinne. Tomte klänningen kan hon säkert ha flera gånger.

Det var ett snabbt luciafirande. Barnen kom in, sjöng 4 sånger och sen gick de ut. Fika. Efter 40 minuter var hela alltet över.

I tidningen stod det att det är mestadels mammor som tittar på sina barns luciafirande, mest för att det är ett måste och man måste visa sig duktig. Mammor tycker inte det är roligare än pappor, de bara är med för sina barns skull. Va??? Håller inte med för fem öre. Jag skulle aldrig vilja missa mina barns luciafirande. Det är så fint och mysigt. Jag längtar tills de blir äldre och de lär sig flera svårare sånger. Ett härligt sätt att smyga mot julen på!


Anton och Edvin fick vara hemma idag. Edvin hostar mycket och har väsig andning. Mormorn och morfarn hjälpte oss. Ikväll verkar även Anton har insjuknat i något. Gråter otröstligt.

När det är så här, med sjuka barn, då blir man verkligen liten själv. Då gör det inget om jag måste sitta och smeka någons panna hela natten för att de skall sova gott. Då gör det inget om jag inte får någon egentid, då kan jag spendera en hel kväll med att bara kolla så att de andas. Dessa små söta barn. Jag avskyr när de blir sjuka och bara blir matta och trötta.

söndag 12 december 2010

Tvättstuga

Det här har Pappan gjort i helgen. Nu har vi inget skötbord längre. Dags att sluta med blöjorna, boys!

FÖRE


EFTER

Barnkläder

Jag köpte jackor till Anton och Edvin för ett tag sedan, extra jackor till dagis. Dessa mycket praktiska jackor hade inte bara två fickor på utsidan utan även ficka på insidan för mobiltelfon, hörsluregrejemoj samt en annan jättepraktisk ficka på insidan.

Det är ju jättebra när barnkläderna har samma funktion som vuxenkläder, dock aningens overkill eller. Skulle det bli billigare utan dessa attiraljer? Hur tänker den här klädsesignern som designar kläder för barn? Eller är det egentligen en vuxen design som gjorts i mindre storlek?

Annars är vi snart i storleksbyte. Almas 110 blir för smått, Pojkarnas 92 blir för smått. Frågan är om de skall hoppa över 98? Alma hoppade över 92. Fastdå var det ju sommar också. Jag gillar inte storleksbyte för då blir måstet för mycket. Jag gillar att shoppa men inte för att man måste.

Alma verkar gilla strumpbyxor mer än tights och då måste man ha klänning och inte tunika till. Eller kjol såklart. Hon brukar få välja kläder själv ibland. Då kan det bli lite hur som helst. Idag hade hon på sig en långärmad tröja och en kortärmad klänning över. Kjol och strunpbyxor + fleecebyxor (mest kanske för att vi skulle gå ut?). Senare bytte hon till en typ linneärmad sommarklänning, kofta och trekvartslångs tights ovanpå strumpbyxorna. Jösses va mycket mer tvätt.

Vek just mitt tvättberg. Pappa K brukar matcha strumporna. Snart kommer det komma 14 par kalsonger också (minst per vecka). Behöver inte matchas kanske. Undra om de skall ha "egna" kallingar eller om de kan dela? I dagsläget delar de på strumpor, pyjamas och enfärgade byxor. Vissa udda tröjor delas också. Annars har de fortfarande sina färger, grön och blå.

Råkade förbi Cubus häromdagen, har typ aldrig handlat där innan. Hittade en söt jeanshängslekjol till Alma. Och en käck topp till ett par omatchande byxor som Alma har. Fanns även en brun kofta som jag kanske var sugen på. Om vi nu behöver en brun kofta...

lördag 11 december 2010

Färska räkor

ikväll. Jag älskar färska räkor. Idag gjorde jag en alldeles underbar guacemole till. Jag älskar guacemole. Till detta cola såklart. Jag älskar coca-cola. Det är min absolut största last.

En bra kväll alltså efter barnen är i säng och vi har vårt eget lördagsmys.

Anton har inte blivit bättre. Han ser riktigt hängig ut och han ville bara äta en endaste pannkaka med glass till. Kommer nog bli ytterligare en lång natt.

Adventssång

Vår favorit!

Ett litet barn av Davids hus

ska göra vinternatten ljus.
Ett barn ska hjälpa oss att tro,
här mitt ibland oss ska det bo.

Ett barn som kommer ifrån Gud
ska lära oss sin kärleksbud.
Det är advent, och än en gång
ska jorden höra änglasång.

Ett barn ska hjälpa oss att tro,
här mitt ibland oss ska det bo.
Det är advent, var glad, tänd ljus
för Frälsaren av Davids hus!

Jobbig natt

Anton har varit vaken hela natten. Ville dricka vatten och har hostat. Han kräktes vid ett tillfälle också. Bläk. Någongång somnade vi nog utmattade. Nu verkar han iaf må bättre, inte lika mycket feber och han har ätit lite frukost.

Inatt REGNADE det. Vi har en alldeles egen isbana på uppfarten. Snön rasar ner från taket. Tydligen skall det frysa på igen, då blir det nog isbanor lite här och var.

Pojkarna leker på övervåningen. De pratar med varandra med varandra otydligt och lallande, undrar om de förstår varandra? Själv måste jag be dem upprepa sig och tala tydligt för att ens få ett hum om vad de vill säga.

Alma verkar ha valt kläder som matchar för en gång skull.

Lördagen har börjat. Kanske får man lägga på ett kol om man skall hinna något idag.

fredag 10 december 2010

Snövallar

Vi har sådana här. Riktiga vallar. Härom morgonen fick jag skotta uppfarten innan jobbet. Vilken pärs! Det finns ingenstans att göra av snön. Jag kan ju inte slänga in den hos grannen direkt. Och de ställen man kan lägga den på var redan fulla. Det blir att frakta den till baksidan. Det tar 10 minuter extra att ta sig till jobbet varje dag. Saker som isbana och snömodd irriterar mig redan. Det kommer bli en mycket lång vinter om det skall fortsätta så här.

Mormorn och ¨Morfarn tog med sig tre saliga barn till Liseberg. Farfarsbilar 3 gånger och åk bakom en ren. Tomtens ren såklart. Det lät skoj. Kallt men roligt. Jag tror de två äldre sov bäst på natten sen.

Antepant är sjuk. Hostar och hostar och nästan 40 graders feber. Eddeped hostar också, men utan feber. Den kommer väl om två dagar eller så. Almapalm är förkyld. Själv har jag en rethosta som aldrig vill försvinna. Vi har klarat oss bra denna höst men det är trist när det väl inträffar.

Vi får krya på oss under helgen och hålla tummarna att vi är friska tills på måndag. Lucia vet ni, det kan man inte missa.

Trevlig helg alla!

söndag 5 december 2010

2:a advent

Veckan har gått fort. Intensivt är det. Längtar till julledighet.

Idag har vi bakat pepparkakor. Anton åt upp hela sin deg. Alma bakade några kakor. Edvin hade mest deg kvar vid slutet. Han hade nämligen fullt sjå att paxa alla pepparkaksformarna hela tiden. Det kavlades och kavlades. Lite mysigt men rätt så meningslöst. Tycket hembakta pepparkakor alltid blir för tjocka och kompakta. Kanske är det degen? Eller bagaren?

Alma lekte med grannpojken hela dagen, först ute, sen inne hos oss, sen inne hos honom. Gott när man har en kompis så nära.

Vi har pusslat mycket på senare tid. Anton är rätt duktig. Det kanske är det som är hans grej? Edvin tar mest med sig pusselbitarna i en väska och drar runt på dem.

Däremot tycker jag Edvins tal har lossnat lite på senare tid. Mycket fortfarande oförståeligt  men man kan ha en bra konversation och  han kan berätta vad han vill utan frustration.

Ja, dessa söta barn. Många pussar och kramar blir det  nu. Pojkarna är i värsta krampussåldern. De skall pussas också bland syskonen. Speciellt med Alma.